Фондът на фондове има нов Съвет на директорите. Новите членове са

...
Фондът на фондове има нов Съвет на директорите. Новите членове са
Коментари Харесай

Новите шефове във Фонда на фондовете започват с рязане на разходите

Фондът на фондове има нов Съвет на шефовете. Новите членове са Камен Славов, Мартин Гиков и Светослав Велинов, като към момента не е посочено кои ще са изпълнителните шефове. Тримата бяха определени в осъществяване на новия правилник на сдружението с конкурс, който стартира още когато длъжностен финансов министър и принципал на сдружението бе Асен Василев.

 

Ще напомним, че съгласно новия правилник е изменена и формата на ръководство на сдружението - от двустепенна, състояща се от Надзорен и Управителен препоръки, в едностепенна -  Съвет на шефовете. Идеята на Василев бе по този метод да се икономисва от заплати на седемте членове на надзора, а и по-бързо да се вземат оперативни решения за работата на Фонда.

На мястото на надзора се създаде Консултативен съвет. Той ще се състои от не по-малко от седем членове, които ще вземат участие в него безплатно (т.е. без заплащане). Те се избират директно от министъра на финансите на квотен принцип от представители на ръководещите органи, с които Фонда на фондовете е сключил съглашения за ръководство на средства. Като цяло функционалностите на двата органа не се разграничават значително - сходно на надзора и Консултативният съвет трябва да дава авансово мнение на Съвета на шефовете във връзка с търсенето и предлагането на финансови артикули, определянето на размера и типа на финансовите принадлежности, структурирането на финансови принадлежности и напредъка по осъществяването им. Всъщност единствената разлика е, че надзорът е работил като последна инстанция и е одобрявал тези решения, до момента в който консултативният съвет е първоинстанционен орган, който дава само оферти. 

Към момента Фондът на фодовете има подписани съглашения за ръководство на финансови принадлежности с Управляващите органи на Оперативна програма „ Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020 година, Оперативна програма „ Околна среда “ 2014-2020 година, Оперативна програма „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020 година, Оперативна програма „ Региони в напредък “ 2014-2020 година и Програма за развиване на селските региони с общ размер на ресурса към 1.2 милиарда лв.. Предвижда се фондът да активизира спомагателен запас от частни и обществени вложители, тъй че общият размер на средствата, които ще бъдат вложени в българската стопанска система, да доближи 2.7 милиарда лв..

Кои са новите мениджъри

Камен Славов  се причисли към Съвета на шефовете на ФнФ  след като пет години е управлявал отдела му  „ Финансови принадлежности “. Преди това е бил управител „ Корпоративно финансиране “ в KPMG за Балканите. Консултирал е клиенти както в частния, по този начин и в обществения бранш в района, като е бил фокусиран върху планове в региона на инфраструктурата, финансовите услуги и телекомуникациите. Има опит в региона на финансовия разбор и рейтинговането на огромни корпоративни клиенти. Занимавал се и с  кредитиране на дребни и междинни предприятия. Камен Славов преподава финансови принадлежности като интернационален обучител към ESI Funds Academy. Той е магистър по бизнес администрация от INSEAD (Франция) и има бакалавърска степен по счетоводство от УНСС (България).

За  Светослав Велинов  се знае, че е бил началник на ръководство „ Трежъри и финансови пазари “ в Банка ДСК. Кариерата му в сферата на финансовите пазари стартира преди близо 20 години. Има осемгодишен опит в банковата сфера на управителни позиции в ИНГ Банк София и Банка ДСК, както и 10 години опит в областта на ръководството на активи и капиталовото ходатайство. 

Според профила на  Мартин Гиков  в LinkedIn за последно той е бил директор бизнес развиване и инвестиционно банкиране в " УниКредит Булбанк ". Преди това е заемал идентична позиция в HVB Bank Biochim. Професионалният му път включва позиции в Andersen/ Ernst & Young  като старши чиновник в отдел " Одити и застраховки ", в Лукойл България като експерт в отдел " Финансови разбори ", както и в The Corps of Commissionaires LTD, Англия като бизнес съветник.

Първите задания

От известие на Министерството на финансите от 29 септември излиза наяве, че новият длъжностен финансов министър Валери Белчев е провел среща с управлението на Фонда на фондовете. На нея министър Белчев е сложил и първите задания на новоизбрания мениджмънт. Той е поискал до края на идната седмица да му бъдат показани оферти за належащи структурни промени и за усъвършенстване на оперативните разноски.

За финансовото здраве на Фонда на фондовете първи дума отвори ексминистърът на финансите Асен Василев. В началото на мандата си Василев разгласи, че стартира инспекция във Фонда, който съгласно изчисленията му отчита загуба, при все това оперира с милиарден запас. Впоследствие обаче сегашният претендент народен представител като че ли внезапно промени позицията си. Резултатите от обявената проверка по този начин и не бяха обнародвани. Което сътвори усещане, че тематиката последователно се замита под килима. Нещо повече - до момента в който бяха служебни министри Асен Василев и Кирил Петков, преопаковаха програмата за COVID-кредити на Фонда на фондовете и се пробваха да я трансфорат в своя емблема. 

Програмата заема и централно място в отчета на Кирил Петков за свършеното в мандата му като длъжностен министър. Той регистрира, че към август са контрактувани 314 заема за 153 млн. лв.. " Темпът на ускорение на одобряването на заеми демонстрира, че контрактуваният все още бюджет ще бъде напълно зает за към 3 месеца, т.е. 2 месеца по-рано от плануваното. Това сочи, че програмата е нужна на пазара, като инструмент за подкрепяне ликвидните потребности на дребните и междинни предприятия ", изясни съпредседателят на " Продължаваме промяната ". 

По думи на Василев и Петков програмата поетапно цели да активизира до 2.5 милиарда лв. чрез гаранции. Дали този запас ще бъде мобилизиран гаранция няма. Но пък тези бомбастични цифри сигурно послужиха на двамата някогашни служебни министри да вдигнат рейтинга си преди упования им скок в политиката.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР